Dimecres 2 de maig va tenir lloc la Presentació Oficial de la 26a edició de la CabrerèsBTT a l’Antiga Fàbrica Estrella Damm, a Barcelona. Més de 100 persones, entre premsa, patrocinadors i bikers han omplert la sala de bàscules, a la segona planta de l’edifici.
La presentació va comptar amb la participació en la taula del President de la Federació Catalana de Ciclisme, Joaquim Vilaplana; l’Assessor d’Esports de la Diputació de Barcelona, Jordi Torrents, la fundadora i CEO de Exceltic, Xènia Olivas,la impulsora de l’Associació IRAI, Carolina Moreno, i el President de l’Associació Social i Territorial Cabrerès i Alcalde de l’Esquirol, Àlex Montanyà.
L’acte va servir a Àlex Montanyà, director esportiu de la CabrerèsBTT, president de l’Associació Social i Territorial Cabrerès, alcalde de l’Esquirol i conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal d’Osona per parlar de la trajectòria de la prova al llarg d’aquestes 26 edicions.
La presentació s’iniciava amb els parlaments dels assistents a la taula, que destacaven la importància de la CabrerèsBTT en el panorama esportiu i sobretot l’impacte ambiental, social i econòmic que aquesta té sobre el territori.
Durant l’acte es va presentar el programa que compte amb activitats com la MiniCabrerèsBTT, el Fòrum CabrerèsBTT amb la participació de l’atleta d’èlit Anna Comet, i les Masterclass de spinning entre d’altres. El moment més esperat de l’acte era la presentació del recorregut, que canvia any rere any, i que els bikers desitjaven conèixer. Montanyà va fer èmfasis en la decisió de l’organització de no publicar el track de la cursa amb la finalitat de respectar el “modus vivendi” dels veïns del Cabrerès/Collsacabra. Així mateix va ressaltar la importància de ser respectuosos i curosos amb l’entorn, el Collsacabra: Espai Natural Protegit i també amb d’altres espais naturals com els Cingles de l’Avenc.
La Diputació de Barcelona, qui ha analitzat l’impacte econòmic de la prova sobre el territori a través de les enquestes que anualment realitza als participants a la CabrerèsBTT, conclou que la CabrerèsBTT suposa un impacte econòmic de 654.000€ sobre el territori, en comerços locals, allotjaments, restauració, etc. Des de l’organització, es valora molt positivament aquest resultat, que posa de manifest que de cada 1Euro que l’entitat inverteix en la preparació de la prova, hi ha un retorn en el territori de 4Euros.
Va ser la presentació un bon moment per posar sobre la taula aquest ’impacte que les múltiples proves esportives tenen sobre el terriotori, i noves formes de relacionar-nos amb l’entorn.
La CabrerèsBTT va néixer en un moment en que arreu del país es promocionaven les pedalades en bicicleta de muntanya, un esport poc massificat en aquell moment. Ara, més de dues dècades després, el nombre de proves esportives que es desenvolupen en el medi natural ha crescut desequilibradament, i es fa ús del medi natural sense massa ordre, ni massa retorn per aquest.
Segons explica Montanyà, la CabrerèsBTT ha aconseguit al llarg d’aquests anys, quasibé tot allò que s’ha plantejat. Destaca entre ells la fidelització de patrocinadors i col·laboradors, la xarxa exemplar de voluntaris, la promoció de la pràctica de l’esport a la muntanya, la col·laboració amb les institucions per millorar la gestió dels grans esdeveniments al medi natural, la sensibilització dels participants a favor de l’equilibri sostenible del fràgil territori ocupat, establir complicitats amb els habitants i entitats locals, la col·laboració fora de l’espai lúdic-esportiu en projectes solidaris d’àmbit social, humà i ambiental.
Així doncs, el director de la prova afirmava que amb la 26a edició l’organització fa els primers passos cap a una nova CabrerèsBTT: “No tenim la fórmula per una nova CabrerèsBTT, però enguany farem els primers passos cap a una nova CabrerèsBTT i el futur, de nou, ens dirà si l’hem encertat o no.” Montanyà vol treballar en que la CabrerèsBTT no sigui un èxit de gestió amb 3000 participants, vol que l’èxit sigui retornar al territori tot allò tangible i intangible que ha regalat als seus participants durant els seus 25 anys d’existència. En aquesta línia, l’organització de la prova ha limitat a 2000 els participants per aquesta 26a edició.
Montanyà va concloure l’acte no sense fer abans especial menció als més de 150 voluntaris i 40 entitats que col·laboren any rere any, i que fan que aquest esdeveniment sigui possible.
El proper 26 i 27 de maig centenars de ciclistes sortiran de l’Esquirol per celebra amb orgull la 26a edició i que, any rere any, situa a l’Esquirol en el mapa de les marxes més emblemàtiques de BTT de la temporada al nostre pais.